• A görög teknősök természetes élőhelye

    A görög teknősök természetes élőhelye

  • A görög teknősök természetes élőhelye

    A görög teknősök természetes élőhelye

  • www.gorogteknos.net

    www.gorogteknos.net

A teknősök gondozása

  Több éves tenyésztői munkám során a görög teknősök tartásával kapcsolatban rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem össze, ezeket szeretném az alábbiakban közkinccsé tenni.

 

Terráriumi tartás

  Kettő, 20-25 cm-es páncélhosszúságú teknős számára legalább 120 cm hosszú és 60 cm széles szobai terrárium lehet megfelelő. A férőhely aljára tehetünk erdei földet vagy akár műtrágya és vegyszermentes kerti földet is, több cm vastagságban. A legjobb megoldást az nyújtja, ha a földet Alginittel keverjük, amely egy közforgalomban kapható talajjavító ásványi anyag. A faforgács, finomszemű homok és a tőzeg használatát érdemes mellőzni, mivel ezek irritálják a teknősök nyálkahártyáját.

  A férőhelyük lehetőleg napos helyen álljon, azonban a terrárium egyik sarkában ajánlatos árnyékot adó búvóhelyet kialakítani. Ha nincs lehetőségünk a terrárium napos elhelyezésére, akkor mesterséges világítás (ultraibolya fénycső repti glo 5 vagy 8-as) beszerzése javasolt napi 10 órás üzemmódban. Terrárium hőmérséklet nappal: 24-28Cº, éjjel: 18-22Cº

  Fontos odafigyelni a terrárium higiéniájára is. Az ételmaradékot és az ürüléket naponta össze kell szedni és eltávolítani. Mindig gondoskodjunk friss ivóvízről kedvenceink számára, lehetőleg olyan lapos edényben, amely kényelmesen elérhető számukra.

  Tanácsos a teljes férőhelyet háromhavonta teljesen kitakarítani, fertőtleníteni, a régi aljzatot újjal pótolni. A szárazföldi teknősöket szép nyári napokon vigyük ki a szabad levegőre, a kertbe, vagy akár az erkélyre. Ilyenkor étvágyuk és mozgékonyságuk megnő, szervezetük a betegségekkel szemben ellenállóbbá válik.

 

Szabadtéri tartás

  A legjobb megoldás, ha a görög teknősöket a kertben, egy állandó bekerített szabadtéri kifutón tartjuk. A kifutó egy részét érje közvetlen napsütés. Egy-két árnyékot adó bokrot is ültethetünk. Fedett búvóhely kialakítása nélkülözhetetlen a teknősök számára. A forró déli nap, és az eső elől ugyanis ide szoktak behúzódni. Erre a célra legjobb egy hőszigetelt házikó, de egy egyszerűbb zárt doboz is megteszi.

 

Etetés

FONTOS! A görög teknős NÖVÉNYEVŐ!

  Fogságban a teknőcök takarmányát főleg a különböző vadon termő, nem mérgező, lágyszárú növények alkotják. Ilyenek pl: gyermek láncfű, vörös- és fehérhere, nagy utifű, mezei katáng, csorbóka, tyúkhur stb.. Ezeket a vadon termő növényeket kora tavasztól egészen az őszi fagyokig gyűjthetjük be. A növényekről fotók a Képgaléria menüpontban találhatók. A szilárd táplálék mellett mindig gondoskodni kell a friss ivóvíz utánpótlásáról.

A táplálékra mindig szórjunk kálcimot és táplálék kiegészítőt (Korvimin por). Havonta néhányszor A -és D vitamint is tanácsos adagolni nekik. 

Egy-két havonta egy kis gyümölcs is adható nekik.  

 

 

Etetéssel kapcsolatos gyakorlati tanácsok

  A növényeket alaposan mossuk meg bő vízzel az esetlegesen rajtuk maradt vegyszerek miatt. A tápláléknak rostban gazdagnak, olajban, zsírban, fehérjében szegénynek kell lennie, elegendő ásványi anyag tartalommal.

  Mindennap etessük a teknősöket a reggeli óráktól. Nyári melegben, különösen a szabadtéri kifutóban, naponta legalább kétszer kapjanak enni. Az esetleges étvágytalanság oka lehet a túl magas, vagy a túl alacsony hőmérséklet, a táplálék nem megfelelő összetétele, zsúfolt tartás, és a folyamatos zaklatás, téli nyugalomra készülődés, vagy valamilyen betegség. Félénkebb teknősök a szállítás okozta stressz, vagy az új hely miatt is egy időre visszautasíthatják a táplálékot. A szabadtéri kifutóba helyezett állatok étvágya jelentősen megnőhet. Étvágygerjesztő hatású a gyermekláncfű virága, a paradicsom és a görögdinnye.

Elérhetőségeim

Mobil: +36-30/ 948-6151

          
E-mail: kemeri.zoltan@gorogteknos.net

Postacím: 2100 Gödöllő, Hegy utca 5.

GPS: N 47,62454 E 19,34371